6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka

wop blog fi83 6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka

Povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka, izdvajamo vam 6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka. Kao odličnu zamjenu za kravlje mlijeko birajte između zobenog, bademovog, organskog sojinog, konopljinog, rižinog ili kokosovog mlijeka.

wop blog ps24 6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka

  • BADEMOVO MLIJEKO

Osobito je pogodno za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamina E i druge antioksidanse. Sadrži i vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite srce i štite od srčanih bolesti. Masti u bademovom mlijeku su nezasićene, pa je dobar izbor za osobe koje imaju srčane probleme.

  • ZOBENO MLIJEKO

Sadrži 15 vitamina i 10 minerala. Bogato je željezom, kalcijem, vitaminima A i C, niacinom, jodom i proteinima. Ne sadrži kolesterol i laktozu, te je izuzetno hranjivo. Ima vrlo nizak udio masnoća, pa je dobro i za one koji paze na kilograme.

  • MLIJEKO OD KONOPLJE

Bez kolesterola, a sadrži svih 10 esencijalnih aminokiselina, omega-3 masne kiseline, proteine i kalcij, ovo mlijeko postaje popularna alternativa običnom, prije svega zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti. U sjemenkama konoplje se može naći i lecitin koji značajno utječe na jetru i mozak.

  • RIŽINO MLIJEKO

Prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu jer sadrži najmanje alergena. Ima visoki glikemijski indeks (GI) pa se ne preporučuje osobama koji paze na kilograme i dijabetičarima. Ne sadrži gluten, kolesterol i zasićene masnoće.

  • KOKOSOVO MLIJEKO

Ovo mlijeko je bogato vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima – željezo, kalcij, natrij, fosfor i magnezij. Odlično je za izradu slastica, pudinga, sladoleda i azijskih jela.

  • SOJINO MLIJEKO

Kada se radi o makronutrijentnom sastavu, sojino mlijeko najbliže je kravljem mlijeku. Ima više bjelančevina od bilo kojeg drugog komercijalno dostupnog mlijeka, oko 8 g, a sadrži i različite količine ugljikohidrata (šećera) i masti, ovisno o tome što je proizvođač odlučio dodati u mlijeko.

Naša preporuka je da kod sojinog mlijeka koristite ORGANSKO, jer većina sojinog mlijeka je GMO. Mi u OAZA Joyful Kitchenu, kada koristimo sojino mlijeko, obavezno koristimo organsko sojino mlijeko. Biljna mlijeka koristimo za naše vege kolače, majoneze, pa čak i smoothie – Barista organsko sojino mlijeko daje posebnu kremastu i bogatu strukturu za naš Protein power smoothie.

smoothie Green power smoothie


U subotu, 22. kolovoza. u 11 h, na Trgu bana Jelačića održava se Svjetski dan biljnih mlijeka u organizaciji udruge Prijatelji životinja, gdje možete kušati puding od sojina mlijeka i čokolade ili rižino mlijeko.

„Cilj je pozvati građane da povodom ovog dana kušaju nešto novo i saznaju sve o pozitivnom utjecaju biljnih mlijeka, sireva i vrhnja na zdravlje, okoliš i čovjekov odnos prema životinjama”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Svakako svratite i u Radićevu 9 u našu zelenu OAZU i probajte našu  NOVU ponudu!

Ili naručite preko Wolt aplikacije (tijekom radnog vremena restorana).
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.