6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka

Povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka, izdvajamo vam 6 vrsta ukusnih i zdravih biljnih mlijeka. Kao odličnu zamjenu za kravlje mlijeko birajte između zobenog, bademovog, organskog sojinog, konopljinog, rižinog ili kokosovog mlijeka.

  • BADEMOVO MLIJEKO

Osobito je pogodno za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamina E i druge antioksidanse. Sadrži i vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite srce i štite od srčanih bolesti. Masti u bademovom mlijeku su nezasićene, pa je dobar izbor za osobe koje imaju srčane probleme.

  • ZOBENO MLIJEKO

Sadrži 15 vitamina i 10 minerala. Bogato je željezom, kalcijem, vitaminima A i C, niacinom, jodom i proteinima. Ne sadrži kolesterol i laktozu, te je izuzetno hranjivo. Ima vrlo nizak udio masnoća, pa je dobro i za one koji paze na kilograme.

  • MLIJEKO OD KONOPLJE

Bez kolesterola, a sadrži svih 10 esencijalnih aminokiselina, omega-3 masne kiseline, proteine i kalcij, ovo mlijeko postaje popularna alternativa običnom, prije svega zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti. U sjemenkama konoplje se može naći i lecitin koji značajno utječe na jetru i mozak.

  • RIŽINO MLIJEKO

Prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu jer sadrži najmanje alergena. Ima visoki glikemijski indeks (GI) pa se ne preporučuje osobama koji paze na kilograme i dijabetičarima. Ne sadrži gluten, kolesterol i zasićene masnoće.

  • KOKOSOVO MLIJEKO

Ovo mlijeko je bogato vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima – željezo, kalcij, natrij, fosfor i magnezij. Odlično je za izradu slastica, pudinga, sladoleda i azijskih jela.

  • SOJINO MLIJEKO

Kada se radi o makronutrijentnom sastavu, sojino mlijeko najbliže je kravljem mlijeku. Ima više bjelančevina od bilo kojeg drugog komercijalno dostupnog mlijeka, oko 8 g, a sadrži i različite količine ugljikohidrata (šećera) i masti, ovisno o tome što je proizvođač odlučio dodati u mlijeko.

Naša preporuka je da kod sojinog mlijeka koristite ORGANSKO, jer većina sojinog mlijeka je GMO. Mi u OAZA Joyful Kitchenu, kada koristimo sojino mlijeko, obavezno koristimo organsko sojino mlijeko. Biljna mlijeka koristimo za naše vege kolače, majoneze, pa čak i smoothie – Barista organsko sojino mlijeko daje posebnu kremastu i bogatu strukturu za naš Protein power smoothie.

smoothie Green power smoothie


U subotu, 22. kolovoza. u 11 h, na Trgu bana Jelačića održava se Svjetski dan biljnih mlijeka u organizaciji udruge Prijatelji životinja, gdje možete kušati puding od sojina mlijeka i čokolade ili rižino mlijeko.

„Cilj je pozvati građane da povodom ovog dana kušaju nešto novo i saznaju sve o pozitivnom utjecaju biljnih mlijeka, sireva i vrhnja na zdravlje, okoliš i čovjekov odnos prema životinjama”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Svakako svratite i u Radićevu 9 u našu zelenu OAZU i probajte našu  NOVU ponudu!

Ili naručite preko Wolt aplikacije (tijekom radnog vremena restorana).

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.