Osim hrane za tijelo trebam i hranu za dušu – intervju s Goranom Karanom

wop IMG 1780 1 Osim hrane za tijelo trebam i hranu za dušu - intervju s Goranom Karanom

Osobe koje su izabrale život bez mesa možemo podijeliti u dvije velike skupine – vegetarijance i vegane. Vegetarijanci ne jedu meso, ali jedu ono što životinje proizvode – primjerice jaja, mlijeko, sir i slično. Vegani ne jedu apsolutno ništa što je životinjskog porijekla, dakle, ni jaja, ni mlijeko, ni sir.

Jednu od tih skupina je odabrao i poznati hrvatski pjevač, Goran Karan. Kako je Goran ljubitelj zdrave prehrane i zdravog načina života, tako je i redovni gost u našem restoranu. Razgovarali smo s njim o tome zašto je vegetarijanac, što mu je važno i kakve stavove ima o prehrani.

goran karan

“Biti vegetarijanac je za mene jedna od životnih odluka kojom sam jasno odredio svoj odnos sa sobom i sa svijetom oko sebe. Nekoliko je valjanih razloga zašto sam se odlučio za tu vrstu prehrane: od lakšeg održavanja zdravstvenog stanja, preko samodiscipline, pa sve do etike življenja. U vrijeme donošenja te vrlo važne odluke, moje razmišljanje je bilo da se, ako imam izbora, ne bih htio hraniti na drugi, da tako nazovem, nasilan način. Također, osobno ne bih volio niti da druge osobe tako postupaju kako bih ja imao obrok. Kako sam u svojem životu okrenut stihovima i glazbi, osjećam samilost prema svim živim bićima kao prirodni poriv. Zato mi je bilo teško izbjeći sve situacije na koje smo navikli, a koje uzimamo zdravo za gotovo, uključujući i takozvani “tradicionalni jelovnik” – rekao je Goran Karan.

Goran je vegetarijanac gotovo 30 godina, a iz svog iskustva svjedoči o pozitivnom učinku takve prehrane na organizam. Iako zagovara vegetarijanstvo, svoje stavove o tome ne nameće drugima.

“Mislim da je na svakome da sam odredi kako vidi sebe i svijet oko sebe. Nema potrebe za nametanjem stavova, ali za donošenje ispravne odluke je presudno znati činjenice. Iako stavovi od “nije me briga” do “stalo mi je do tebe” ima određene posljedice, a način na koji živimo će posljedicama utjecati na kakvoću našeg i drugih života” – ističe Goran.

goran karan

Osim što voli zdravu prehranu, Goran voli i putovanja i zdrave restorane, te mu je jako važno da ima uvid u gastronomsku ponudu prije putovanja u zemlju koju posjećuje. 

Za Zagreb, kao grad u kojem živi, jako mu je važno da ima restoransku ponudu koja odgovara njegovom načinu prehrane.

Sve veći broj građana koji ovdje žive ili pak dolaze privremeno u Zagreb, imaju stvarnu želju i potrebu za tzv. “hranom za dušu”. Ja sam to pronašao u OAZA Joyful Kitchenu. Od prvog obroka u ovom restoranu mogu reći da je ovaj restoran obogatio Zagreb u 21. stoljeću. Omjer kvalitete ponude hrane, atmosfere i dobre namjere ljudi, čine ovo mjesto oazom u centru grada, gdje možeš nahraniti i tijelo i dušu. Stoga niti jedan moj boravak u ovom gradu ne prođe bez dolaska ili narudžbe hrane iz OAZA Joyful Kitchena, – poručuje Goran Karan.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.